top of page

11F: Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència


La Dona i la Nena a la Ciència
La Dona i la Nena a la Ciència

Hola, sóc la Jana i aquesta és la meva història.


El meu somni és conèixer les estrelles, fer descobriments importants i deixar una petjada, per molt petita que sigui, a la història.


M’agrada mirar els estels a través del telescopi que la meva família m’ha regalat i imaginar-me viatjant per l’univers. També m’encanten les assignatures de matemàtiques i medi perquè ens expliquen coses superinteressants, no només sobre l’espai tal com el coneixem ara, sinó també la seva creació, temes sobre els animals i fins i tot nosaltres, els éssers humans.


Aquest carnaval he pensat que vull disfressar-me d’astronauta i la Xènia de bombera, crec que portarem les millors disfresses de tota la classe! D’aquí a uns anys aniré a l’institut amb les meves amigues i els meus amics, i m’han explicat que ens ensenyaran encara més coses, i ja veureu quan arribi a la universitat! La meva família m’ha dit que per ser astronauta haig d’estudiar enginyeria aeroespacial i entrenar molt. Encara no tinc clar què fer a l’acabar la carrera, no sé si un màster, un doctorat,... però el que sí que sé és que vull treballar a la NASA, i amb l’ajuda de més gent com jo, preparar el nostre viatge a l’espai i per fi fer realitat el meu somni.


Però no serà tan fàcil com m’ho imagino perquè sóc una nena. Segurament, en lloc d’un telescopi, em regalaran una cuineta, em faran creure que les matemàtiques no són per mi i quan em disfressi d’astronauta, em confondran amb un nen i m’ho qüestionaran, igual que a la meva amiga Xènia, que anirà de bombera. Quan els digui el que vull estudiar a la universitat, segurament em diguin que m’ho repensi, que és molt difícil i potser no me’n en surto, i en cas que arribi a treballar a la NASA, potser no tinc tantes companyes com em penso i fàcilment un home s’apropiarà dels meus mèrits.


Potser arribar fins aquí sense que ningú m’invisibilitzi, m’invalidi, o em menyspreï ja és el meu somni.


Per què, si tenint més companyes a la classe de ciències de l’ESO, quan arribi al món universitari o laboral la piràmide s’anirà invertint? O, per què els meus companys hauran de fer la meitat d’esforç que jo per assolir un alt càrrec?


Avui, 11 de febrer, és el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. L’Assemblea General de les Nacions Unides va establir aquest dia amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar la societat per aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa a la ciència per part de les dones, celebrant-se per primera vegada el febrer del 2016.


Si fem un repàs de les diverses etapes per les quals passa una persona al llarg de la seva infància i adultesa, trobarem diferents causes que provoquen la invisibilització de la dona a la ciència o fan que sorgeixin impediments i barreres per arribar-hi i ser visible.


Un estudi realitzat per l’ONU a 14 països, va mostrar que la probabilitat que les estudiants acabin una llicenciatura, un mestratge o un doctorat en alguna matèria relacionada amb la ciència és del 18%, el 8% i el 2%, respectivament, mentre que pels estudiants homes la probabilitat és del 37%, el 18% i el 6%.


Hi ha moltes dones que han contribuït de manera significativa al desenvolupament de les diverses ciències i que no han estat suficientment reconegudes pel simple fet de ser-ho. Els premis Nobel d’aquestes, representen una ínfima part del total, cosa que s’aguditza en l’àmbit científic on només a un 3% de les dones han rebut un guardó al llarg dels anys.


Actualment, les dones estan guanyant representació, però tot i això, en el cas de la Unió Europea només el 33% de les persones que investiguen són dones, és a dir, una de cada tres.


Des de l’esplai Xirusplai, com a entitat infantil i juvenil de lleure, fomentem la participació plena i en igualtat de condicions de la dona i la nena en el camp de la ciència i en tots els altres àmbits, reconeixent-ne les seves capacitats independentment dels rols de gènere assignats en néixer. Creiem en un futur sense discriminació social, cultural i econòmica, on les nostres infants i joves puguin ser, estudiar i arribar allà on vulguin amb la mateixa igualtat d’oportunitats que els nens, sense ser discriminades per raó de gènere.


Finalment, mencionar que el dia 6 d’aquest mes va ser el dia internacional en contra la Mutilació Genital Femenina i que el dia 14 de febrer és el dia Europeu de la Salut Sexual.


Assemblea del Xirusplai.


277 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Kommentare


bottom of page