top of page
Anchor 2

QUI SOM?

DSC_0032.jpg
esplais-436-(360x170px)_edited.jpg

L’Esplai Xirusplai som una entitat educativa i sense ànim de lucre que proposa una formació laïca i progressista als infants i als joves.

 

La nostra tasca consisteix en oferir una educació alternativa emprant el joc i fomentant una sèrie de valors i actituds com la igualtat, la solidaritat, la diversitat, el respecte per la natura o la cultura popular. Amb l’objectiu de fomentar l’esperit crític i l’autonomia, acompanyem als infants i joves a adoptar una visió crítica i alhora optimista de la realitat i del món que ens envolta. Podeu veure el vídeo del nostre ideari aquí.

 

El Xirus està federat a Esplais Catalans (ESPLAC). Esplac és una associació que agrupa a més de 100 esplais de tot Catalunya, amb l’objectiu de compartir un objectiu comú i d’enfortir i visualitzar els esplais com a eina de transformació social. Ofereix als monitors i monitores formació i recursos pedagògics per tal de poder dur a terme la tasca educativa amb la major qualitat possible.

El Xirus forma part del Sector Baix Besò sjuntament amb altres esplais de Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet. A més, Esplais Catalans forma part del Moviment Laic i Progressista, format per un seguit d’entitats i organitzacions com són l’Escola Lliure el Sol, la Fundació Terra, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, l’Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya, la Cooperativa Entorn i els Ateneus Laics i Progressistes.

 

El Xirusplai també forma part d’El Círcol, una entitat social, cultural, esportiva i educativa de Badalona amb més de 100 anys d’història. 

Anchor 3

QUÈ FEM I COM?

El Xirusplai fem activitats tots els dissabtes a la tarda de 16:00h a 18:30h, des del mes d’octubre fins a finals de juny.

 

La franja d’edat és dels 5 als 18 anys, i es divideixen de la següent manera:

 

INFANTIL:

 • Petits: De 5 a 6 anys.

 • Mitjans Petits: De 6 a 8 anys.

 • Mitjans Grans : De 8 a 10 anys.

 • Grans : D’ 11 a 13 anys.

 

JUVENIL

 • Súpers : De 14 a 16 anys.

 • Joves : De 16 a 18 anys.

 

Els curs es divideix en trimestres i a cada un fem una excursió d’un dia i una excursió de cap de setmana.

 

A finals de juliol és quan fem les colònies o campaments d’infantil, en què anem a passar 10 dies fantàstics a una casa de colònies o en tendes de campanya, tot gaudint de la natura, els amics i amigues i aprenem a conviure!

També a finals de juliol és quan els grups de juvenil fan la ruta que han planificat els mesos abans. Aquestes rutes estan finançades en part per les campanyes econòmiques que duen a terme els Súpers i Joves, amb l’objectiu de reduir al mínim els seus costos.

 

 

El Xirusplai és un espai on passar-s’ho bé i divertir-se però alhora d’aprendre. Des de l’esplai considerem que aquests no són conceptes allunyats ni diferenciats, al contrari, creiem que els infants han d’aprendre de tal manera que es sentin protagonistes de la seva pròpia educació, i no hi ha una altra eina més propera als infants que el joc.

A través de jocs i dinàmiques els monitors i monitores procurem transmetre els valors de la tolerància i el compartir, afavorim la seva autonomia, iniciativa i reflexió, conscienciem dels problemes de la nostra societat i món. Potenciem el respecte cap als altres i cap al nostre entorn amb la finalitat de construir esperit crític i les ganes de canvi. 

‘’Instruïu-vos i sereu lliures.

Associeu-vos i sereu forts.

Estimeu-vos i sereu feliços. ‘’

Josep Anselm Clavé.

Anchor 4

HISTÒRIA

La història del Xirusplai es remunta a una secció d’Excursionisme que es va crear a finals dels anys 50 al Círcol pels seus socis, aquestes eren molt conegudes i movilitzaven  a més de 150 persones. Amb el temps aquesta secció va anar creixent i va començar a oferir colònies pels més petits, i tal va ser l’èxit que l’any 1970/71 es va apostar pels moviments juvenils i es va crear el Club d’esplai, federat al “Moviment de Centres d'Esplai de Vacances de Càrites Diocesana de Barcelona". Es per aquelles dates que es pot dir que es va fundar l’Esplai Xirusplai com el coneixem ara.

 

L’esplai sempre ha procurat tenir un lloc on ubicar la seva activitat, i aquest ha anat variant al llarg dels anys:

 

 • Margarida Xirgu

 • Santa Teresa

 • Sant Anastasi

 • Círcol

 • Carrer Magatzem

 

L’any 1982, el Xirusplai va ser un dels esplais impulsors de la creació d’ESPLAC, juntament amb molts d’altres.

bottom of page